sobota, 2 czerwca 2012

Wysoki biszkopt rzucany ze strony mojewypieki.blox.pl

Testowałem wiele przepisów na biszkopt, ale ten przypadł mi do gustu - wyrasta duży i starcza na wykrojenie 3 krążków.

Oto składniki na biszkopt do tortownicy 22 cm (taką posiadam):

  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Na wstępie należy oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę (ja zawsze dodaję szczyptę soli do białek). Cały czas ubijając dodawać po woli cukier, następnie żółtka i wymieszane mąki uzyskując jednolitą masę. Ja wszystko robię mikserem z misą używając najniższych obrotów. Wcześniej trzeba tortownicę odpowiednio przygotować tj. do wyłożyć papierem do pieczenia a boków nie wolno niczym smarować. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy powstałą masę i pieczemy nasz biszkopt w temp. 170 stopni przez około 40 min do suchego patyczka. I teraz najlepsze (jak znajomi to widzieli to łapali się za głowę) wyciągamy gorące ciasto z piekarnika i rzucamy je na podłogę z wysokości około 60 cm najlepiej na jakiś dywan. Po tej operacji wsadzamy gotowy biszkopt z powrotem do piekarnika i tam go studzimy pozostawiając uchylone drzwiczki. Następnie biszkopt oddzielamy od formy nożem ale dopiero po całkowitym wystygnięciu. Biszkopt powinien mieć około 5 cm wysokości. Na dowód przedstawiam zdjęcie tortu wykonanego z jednego biszkopta na urodziny córki. (zdjęcie telefon komórkowy).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz