sobota, 2 czerwca 2012

Kruche ciasto z pyszną pianką cytrynową ze strony mojewypieki.blox.pl

W poszukiwaniu oryginalnych ciast trafiłem na przepis "Cytrynowe kwadraty" na stronie mojewypieki.blox.pl.  Ciasto jest dosyć proste do wykonania a zarazem bardzo pyszne o smaku cytryn, lekko kwaskowe. Podstawą, bazą ciasta jest ciasto kruche wykonane wg. przepisu:
  • 225 g mąki,
  • 65 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 225 g masła w temp. pokojowej.
 Wszystkie składniki zagnieść na ciasto, powstałą masę wgnieść w formę o wymiarach 23 cm x 35 cm. Tak przygotowane ciasto wsadzić na 30 min. do lodówki a następnie podpiec przez około 25 min. w temp. 175 stopni. Następnie należy wykonać krem cytrynowy wg. przepisu poniżej. Oto składniki:
  • 6 jajek,
  • 250 g cukru,
  • 50 g mąki,
  • 150 ml soku z cytryny.
W oryginalnym  przepisie jest jeszcze skórka z cytryny, ale ja z niej zrezygnowałem.  Krem przygotowuje się prawie jak biszkopt, czyli oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę (odrobina soli nie zaszkodzi), następnie dodajemy powoli cukier, żółtka, mąkę a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowany krem wylewamy na podpieczone ciasto (ciasto może być ciepłe lub gorące) i pieczemy całość przez około 30 min. w niższej temp. 160 stopni aż do zarumienienia naszego kremu. Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem. Ciasto jest wyborne - słodkie a zarazem kwaskowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz