sobota, 2 czerwca 2012

Pyszna babka piaskowa ze strony mojewypieki.blox.pl.

W poszukiwaniu prostych ciast w stylu ... wrzuć wszystko do miksera i wymieszaj ... trafiłem na przepis bardzo fajnej i dobrej w smaku babki piaskowej, którą wykonuje się w czasie poniżej 10 min. + pieczenie. Oto składniki po małej modyfikacji (mniej cukru):

  • 1 kostka masła ew. 20 dkg margaryny, 
  • cukier waniliowy, 
  • pół szklanki cukru, 
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Do miksera dajemy całe jajka i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym. Po otrzymaniu jednolitej masy dodajemy wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i wlewamy je ciepłe (nie gorące) do powstałej masy i całość miksujemy. Ja zawsze ściągam masło z pieca, kiedy jeszcze nie jest do końca rozpuszczone - wtedy otrzymuje odpowiednią temperaturę. Powstałą masę ciasta przelewamy do formy z kominkiem oprószonej wcześniej bułką tartą. Naszą babkę pieczemy w temp. 170 stopni przez okres 45 - 55 min. do tzw. suchego patyczka. 

 Zdjęcie wykonane telefonem komórkowym w trakcie pieczenia. Babka po upieczeniu nieznacznie opadła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz