piątek, 20 maja 2011

Zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu.

Ostatnio robiłem bardzo prostą ale dobrą zapiekankę. Oto składniki:
  • 2 torebki ryżu,
  • 50 dkg mięsa mielonego z łopatki,
  • średnia cebula,
  • koncentrat pomidorowy,
  • puszka kukurydzy,
  • ser żółty,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.
 Na początku na patelni podsmażyłem na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula była miękka dodałem mięso mielone i całość usmażyłem. W między czasie ugotowałem w osolonej wodzie ryż. Gdy składniki były gotowe wymieszałem ryż z mięsem mielonym, całość doprawiłem solą i pieprzem, dodałem koncentrat pomidorowy. Ilość dodanego koncentratu wedle uznania. Po wymieszaniu ułożyłem warstwy w naczyniu żaroodpornym; mięso mielone z ryżem, kukurydza, nieduża ilość startego sera żółtego, kolejna warstwa taka sama. Całość przykryłem warstwą mięsa mielonego z ryżem. Całość zapieczona w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30 min. Potrawa prosta i wyborna. Dodając zszatkowaną kapustę otrzymalibyśmy gołąbki bez zawijania.

1 komentarz: