wtorek, 3 maja 2011

Moje ulubione ciasto drożdżowe.

Oryginalny przepis znajduje się w tym miejscu.

Składniki na ciasto: 
 -  0,5 kg - 0,6  kg mąki
  - 0,5 kostki drożdży (50g)
  - 1 jajko
  - 6 łyżek cukru
  - szczypta soli
  - 1 szklanka mleka
  - 2-3 łyżki wody
 -  3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo:
 - Dowolne owoce ( ja użyłam truskawek, dżemu morelowego, mrożonych porzeczek,rabarbar)

Wykonanie: 
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.
Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz