wtorek, 22 listopada 2011

Racuchy drożdżowe z jabłkiem.

Mam sprawdzony przepis na pyszne racuszki drożdżowe z jabłkiem. O to składniki:
  • 25 dkg mąki,
  • 3 dkg drożdży,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,25 l mleka,
  • 2 jaja,
  • 5 dkg cukru,
  • cukier puder.
  • jedno kwaśne jabłko.
Zaczynamy od wykonania zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cały cukier i łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy jabłko i trzemy na na tarce o dużych oczkach. Po urośnięciu drożdży dodajemy resztę mąki, dwa jajka oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Dodajemy jabłko i ponownie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smażymy na małym ogniu. Należy pamiętać, że racuszki szybko się smażą. Nie należy dodawać do ciasta cukry oprócz zaczynu, gdyż racuchy będą się przypalać. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz